Artan estetik beklentileri karşılamak, kişinin sosyal yaşam kalitesini artırıcı kaliteli restorasyonları üretmek ve ağız fonksiyonun iyileştirilmesi günümüzde çeşitlenen ve kalitesi artan materyaller yardımıyla çok daha hızlı, basit, estetik ve uzun ömürlü restorasyonların yapımına olanak sağlamaktadır. Bir hekimin, hastasına alternatif olarak sunabileceği malzemeler arasında kompozit materyalleri, metal altyapılı porselenler, tam seramik restorasyonlar ve zirkonya alt yapılı porselen restorasyonlar hasta beklentilerini rahatlıkla karşılayabildiği gibi tatmin edici sonuçlarda göstermektedir.
Tedavi planlaması yaparken kullanılacak materyalin seçimi birçok faktöre bağlıdır. Hastanın estetik beklentisi, destek olacak diş sayısı ve lokalizasyonu ve diş üzerinde yapılacak preparasyon miktarı kullanılacak materyalin seçiminde dikkat edilmesi gereken faktörlerden birkaçıdır. Zirkonya materyalini kısaca tanımlamak gerekirse, estetik ve sağlam bir materyal olmasının yanında, planlama safhasında yapılabilinen hatalar yüzünden, estetiği olumsuz etkileyebilecek kadar opak ve kolayca kırılabilecek kadar sert ve kırılgandır, kısaca “The good, the bad and the ugly” ( iyi, kötü ve çirkin…)
“ Hadi size zirkon yapalım “.
Bu sıralar herhalde en moda laf … nedir bu meşhur zirkon ? ilk olarak amerikada ortopedik bir materyal olarak kalça protezlerinde kullanılmaya başlandı. Fakat kısa bir süre sonra materyalde meydana gelen kırıklar büyük sorunlarıda beraberinde getirdi ve kullanımından vazgeçildi. Diş hekimliğinde gelişen yeni teknolojiler sayesinde materyalin kullanımına bu sefer diş hekimliğinde başlanmış oldu.
Peki bu materyal iyi mi kötü mü ?
Zirkonya, hekim hatasınıda kapatıyor ve alt yapısı beyaz metal olduğu için daha beyaz daha estetik gözüküyor. Çoğu hekimde yapması, hazırlaması kolay olduğu için bu materyali tercih ediyor ve sunuyor.
Zirkonyanın başarısını etkileyen nedir ?
Herşeyin başında iyi bir planlama, yeterli miktarda diş preparasyonu, detaylı bir ölçü ve sonuçta iyi bir teknisyen.
Estetik ya da fonksiyonel amaçla yapılacak her türlü restorasyonun uzun dönem ağızda kalması, problem çıkarmaması, detaylı bir tedavi planlaması sonucu olmaktadır. Tedavi planlamasının başında Dijital fotoğraflar, teşhis modelleri, wax-up ya da mock-up gibi ağız içi ya da ağız dışı, hekimin ve hastanın vakanın bitimini hayal etmekten kurtarıcak basit uygulamalar tedavinin planlamasının en basit ve en önemli kısmıdır.
Daha sonraki aşamada destek olacak diş sayısı ve ark üzerindeki lokalizasyonuna, mevcut dişlerdeki sert diş dokusu kaybı miktarına ve daha birçok faktöre bağlı olarak yapılacak restorasyon seçimine karar verilir, alt yapı materyali ve porselen için yeterli miktarda diş preparasyonu yapıldıktan sonra hekim tarafından alınan detaylı ölçü laboratuvara gönderilerek modeller hazırlanır ve alt yapı üretimine başlanmış olur.
Zirkonya bilgisayar destekli ya da manuel olarak çalışan bir freze cihazı yardımıyla zirkonya bloğundan üretilen bir alt yapı materyalidir. Bu bloklar, cihazın kendi firması tarafından üretilen bloklar yanında başka firmalar tarafından üretilen ucuz bloklardır ( Tabiki de her firmanın kendi makinası için ürettiği kaliteli bloklar teknisyen tarafından ilk tercih olmalıdır).
Üretimi tamamlanan zirkonya ağız içinde prova yapılması maksadıyla laboratuvar tarafından hekime ulaştırılır.
Provası tamamlanan zirkonya renk seçimini takiben tekrardan laboratuvara yönlendirilir ve seramik materyali zirkonya alt yapı materyalinin üzerine dikkatli bir şekilde işlenir.
Son olarak hasta ağzında provası yapılan zirkonya alt yapılı seramik’in daimi simantasyonu ( yapıştırılması ) yapılır.
Özetlemek gerekirse, acemi ellerde estetiği olumsuz etkileyebilecek kadar çok opak şekillendirilmesi, ağız içinde açıkta kalan yüzeylerden su emmesi ve üzerindeki seramik materyalinin atması ve sert olması sonucu çok kırılgan olması dejavantajları gibi gözüksede, doğru ellerde üretildiğinde bu materyal hem estetik hem de dayanıklılık bakımından çok tatminkar sonuçlarda göstermektedir.
Zirkonya kötü bir materyal değil, sadece sanıldığı kadar kolay değildir…