Ağzım Kokuyor mu? » Klinik Yazıcıoğlu

Ağzım Kokuyor mu?

28 Aralık 2019 klinik0
agzim-kokuyormu.jpg

Hangi sakızı çiğnesem, hangi gargarayı kullansam? Herhalde en endişeli soru kalıplarından biri. Ya eşinize, ya bir yakınınıza ya da arkadaşınıza “bir baksana ağzım kokuyor mu” diye sorduğunuz oldu mu? Ya da tam tersi tanıdığınız biri size insanı gerçektende utandırabilecek “ağzın kokuyor” dediğinde aklınızdan neler geçti? Ağız kokusu ne yazık ki çözümü çok basit bir olgu olmasına rağmen kişiler tarafından sıklıkla ihmal edilen ve sosyal yaşamı cidden olumsuz etkileyebilecek karşı tarafla etkileşimli sistemik ya da lokal bazlı bir problem, bir sorundur. Sakız reklamlarında da görmüyor muyuz bak bu sakızı kullanırsan ağız kokun gider, soğan bile yesen mis gibi kokarsın ye bu sakızı sonra heryere HOH’la … Ne yazık ki durum bu kadar basit değil … 

Peki ağız kokusuna sebebiyet veren nedenler nelerdir? Ağız kokusu nedir? 

Tıbben halitosis olarak bilinen ağız kokusu sadece soğan sebebiyle değil, kötü ağız hijyeninin  bir sonucu ya da diğer sağlık problemlerinin bir belirtisi de olabilir. 

Besinler yolu ile oluşan özellikle yemeklerin olmaz ise olmazı ve baş şüpheliler soğan ve sarımsak sakız, fırçalama ya da gargaralar ile sadece bir miktar baskılanır, sindirim sisteminden atılmadığı sürece bu kokudan kurtulmak mümkün değildir. 

Fırçalamıyorsam kime ne? 

Ben fırçalamıyorum diyen ve bu durumdan da anlamsız olarak gurur duyan arkadaşları zoraki fırçalamaya yönlendirmek tabiki de mümkün değildir. En azından kendileri ızdırab çekmiyorsa da başkalarını koku ızdırabından  kurtarmak için fırçalamaya nezaketen başlamak ağız kokusunu azaltan bir sürecin başlangıcı bile olacaktır. 

Dişlerin  her gün düzenli olarak fırçalanmadığı durumlarda besin artıkları ağızda birikebilir. Besin artıklarının birikmesi diş ve dil yüzeyinde, diş etlerinde plak ve sonrasında bakteri birikimine yol açar ve kokular başlar. Ağızdaki mevcut çürükler de besinlerin birikmesi için alanlar oluşturmaktadır bu da haliyle fırçalamayı zorlaştırmakta, bakteri birikimini arttırmakta ve kokuya sebebiyet verebilmektedir.  Bu çürükler tedavi edilmediği sürece ağız kokusu tamamen ortadan kalkmayacaktır. Ayrıca diş eti hastalığı olan bireylerde ağız kokusu problemlerinin gözlenmesi çok doğal bir durumdur. Diş taşı ve plak, ağızdaki bakterilerin çoğalmasını sağlayacak, diş etlerinin kanamasına ve diş etlerinin arasında besinlerin birikeceği alanların oluşmasına sebebiyet verecektir. 

Kısaca ne yapacağız, dişlerimizi fırçalayacağız ki ağız içi kaynaklı kokudan kurtulacağız ve halen koku gelmeye devam ediyorsa bu sefer farklı etkenlere dikkat edeceğiz !!! 

Fırçalıyorum!! Ağzım mis!! ama yine de ağız kokusu hissediyorum ??!! 

Diş hekiminiz detaylı bir ağız içi muayenesi yaptıktan sonra ağız kokusunun ağız ve diş bölgelerinden kaynaklı olmadığını söylediğinde aklımıza başka sebepler gelebilir; Ağız kuruluğu olan bireyler, pnömoni, bronşit, kronik sinus enfeksiyonları, nazal akıntı, diabet, kronik reflü gibi rahatsızlıklarda ağız kokusuna sebebiyet verebilmektedir. 

Genel olarak sebeplere tekrar  bakarsak;

  1. Beslenme ile ilgili problemler; beslenme sonrası fırçalamadığımızda bakteri sayısının artması ya da soğan, sarımsak gibi besinler ile beslenme. 
  2. Sigara 
  3. Yetersiz ağız hijyeni 
  4. Dil kaynaklı
  5. Kuru ağız
  6. Bazı ilaçlar 
  7. ağız içi enfeksiyonlar 
  8. Burun, boğaz enfeksiyonları, akıntılar
  9. Sinüs enfeksiyonları
  10. Sindirim sistemi problemleri
  11. Akciğer, karaciğer enfeksiyonları
  12. Diabet (şeker rahatsızlığı) 
  13. Temizlenmeyen protezler

Ne yapmalıyım !! 

Eğer sadece sabahları kaltığımızda, dil, diş etleri, protezler, yumuşak doku enfeksiyonları gibi nedenler ile bir koku var ise bu problemler çözüldüğü taktirde ağız kokusu ortadan kalkacaktır. Profesyonel diş taşı temizliği, özellikle dil yüzeyinin temizlenmesi (çok ihmal edilir), ağız hijyeninin fırçalar ve çinko içerikli macunlar ile devam ettirilmesi, gargaralar ağız kokusunu sonlandıracaktır. Bazı ilaçların ağız kokusuna yol açar, ilaç kullanımı kesildiğinde ağız kokusuda kesilir. Boğaz bölgesine akıntılar olduğunda özellikle sinüzit kaynaklı bir KBB doktoruna gözükmekte, sindirim sistemi kaynaklı ağız kokularında ise gastroenteroloji doktoruna gözükmekte fayda vardır. 

Özetlemek gerekirse ağız kokusu çözümsüz bir durum değil sadece dikkat edilmesi gereken bir olgudur. Günde en az iki defa dişler fırçalanmalı, ağız gargarası ile desteklenmelidir. Ağızdaki mevcut çürükler tedavi edilmelidir. Diş eti problemi olan bireylerde profesyonel diş taşı temizliği uygulanmalı ve her 6 ayda bir düzenli olarak kontrollere gidilmelidir.  Ayrıca ağız kokusuna sadece ağız içi problemlerin değil bazı sistemik rahatsızlıklarında sebep olabileceği unutulmamalı gerekli ise diğer branşlar ile konsultasyon yapılmalıdır. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Logo

1978 senesinden beri diş hekimliği alanında sürekli ve güvenilir tedavi hizmeti veriyoruz. En başından beri hastalarımızla bir aile olduk, güler yüzlü, kaliteli tedavi hizmeti sunmayı biz kendimize ilke edindik.

Son Yazılan Yazılar

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.

Call Now ButtonHemen Bilgi Al