Pedodonti » Klinik Yazıcıoğlu


Klinik Yazıcıoğlu

Pedodonti


Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Nedir?

Pediatrik diş hekimliği, bebeklik döneminden, ergenlik dönemine kadar çocukların ağız sağlığı ile ilgilenen diş hekimliği branşıdır. Çocukların diş, diş eti ve ağız bölgesindeki tedaviler ile ilgilenirler. Çocuklar yaşamlarının 6. ayı itibarı ile süt dişli döneme geçmeye başlarlar. 6. ya da 7. yaş itibari ile süt dişli dönemden sürekli dişli döneme geçilmektedir.
Yetersiz ağız hijyeni sebebiyle, süt dişli dönemde çürükler gözlenmekte, ağrı ve komplikasyonlar da beraberinde gelmektedir.

Koruyucu Uygulamalar:

1. Çürük risk değerlendirmeleri
2. Beslenme önerileri
3. Emzik, parmak emme gibi alışkanlıkları kırıcı rehberlik
4. Çocuklara ağız hijyeni alışkanlığı kazandırabilmek
5. Diş çürüklerinin tedavisi
6. Çapraşık dişli dönemde ortodontiste yönlendirmek
7. Diş eti rahatsızlıklarını önleyici tedaviler
8. Travma yaralanmalarında tedaviler

Tedavi Uygulamaları:

1. Süt dişi ve daimi diş çürüklerinin tedavi edilmesi
2. Süt dişi ve daimi dişlerde kanal tedavileri
3. Süt dişi ve daimi dişlerin çekimi
4. Diş eksikliği ya da diş kırıklarının tedavileri
5. Çürük önleyici fissür koruyucu uygulamaları
6. Çürük önleyici flor uygulamaları

İlk Diş Hekimi Muayenesini Ne Zaman Yaptırmalıyım?

Çocuklarımızın ilk diş hekimi muayenesi 1 yaş itibari ile yapılabilir. Bu dönemde yapılacak basit bir muayene ile ileriki dönemlerde uygulanacak tedavilerde anksiyete, korku gibi ruh hallerinin daha kolay çözülebilir olması sağlanmaktadır.

Çocuğumuzu Diş Hekiminine Getirmeden Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ne yazık ki, günümüzde birçok veli evde çocukları yaramazlık yaptığında (yemeklerini yemediklerinde, uyumadıklarında, ilaçlarını içmediklerinde vs..) çocuklarını doktora götürmekle ya da onlara iğne yapmakla tehdit etmekte ve istediklerini metazori birşekilde yaptırmaya çalışmaktadırlar. Şu bilinmelidir ki çocuklara zaten bebeklik dönemlerinden beri koruyucu aşılar uygulanmakta ve “Beyaz Önlük” Fobisi zaten oluşmaktadır. Bu sebeple, lütfen çocuklarımıza tedaviden önce;

“Korkma, hiç acımayacak, canı yakmayacaklar”,
“oraya ufacık iğne yapıyorlar”,
“Tedavi olmazsa daha kötü durumların ortaya çıkacağı, çekileceği, uyutulacağı”
“Bak, dokunmayacak, sadece bakacak” gibi cümleler kurmak sonradan çözümlenmesi zor durumların ortaya çıkmasına sebebiyet vermektedir.

İlk Ziyaret Neden Önemli?

Genellikle ilk diş hekimi muayenesinde amaç çocuğun tedaviye hazır hale getirilmesi, hekim ile bir iletişimin kurulmaya çalışılmasıdır. Ortama alışması, hekimine alışması, kullanılacak aletleri tanıması çok önemlidir. Çocuğumuza bu tarz durumlarda direkt olarak girişimsel bir tedavi uygulandığında ve sevimli tedavi algısı oluşturulamadığında çocuğumuzun aklında “KORKU” dolu bir tedavi seansı kalmış olacaktır. Bu sebep ile bazı durumlarda ilk seans sadece tanışma seansı olarak randevulaşılır.

Çok Korkan, Tedavi Uygulatmayan Çocuklarda Ne Tip bir Tedavi Prosedürü Uygulanır?

Çok korkan, ağzını açmayan, ağlayan çocuklarda ya da herhangi bir engeli olan çocuklarda, kısaca koopere olamayan çocuklarda sedasyon ya da genel anestezi altında tedavileri rahatlıkla tamamlanabilir. Kliniğin anlaşmalı olduğu hastanede genel anestezi altında tedaviler sonlandırılabilir.

Çocuğumun dişlerini nasıl fırçalayabilirim ?

Bebeklerde erken dönemde diş temizliği amacıyla temiz bir bez, gazlı bez ya da tülbent parmağa dolanarak, yumuşak hareketler yardımıyla süt dişli dönemin başlangıç aşamasında temizlik sağlanabilir. iki yaş ve sonrasında, küçük kafalı, yumuşak kıllı, geniş saplı bir diş fırçası yardımı ile ağız hijyeni sağlanabilir. Sabah ve akşam yatmadan önce en az iki dk olmak kaydı ile diş fırçalama gerçekleştirilir. 3-4 ayda bir diş fırçası değiştirilmeildir.

Bebeklik dişleri çıkmaya başladığında nasıl temizliğini sağlayabilirim?

1. Emzirerek uyutulmamalı ya da emziklerin ucuna tatlı gıdalar sürülmemeilir.
2. Şekerli, ballı biberonlar ile uyutulmamalıdır.
3. Asidik meyve suları diş çürüklerini arttırabilir, dikkatli verilmedlidir.
4. Kendi ağzınızdan çıkartıp çocuğunuza birşey yedirmeyiniz ya da ısısını kontrol etmek için ağzınına soktuğunuz kaşık yada biberon tarzı nesneleri tekrardan çocuğunuzun ağzına sokmayınız.
5. Çocuk ağız bakımı 3 yaşına kadar, çocuğumuz kendi dişlerini fırçalayabilecek duruma gelene kadar yardımcı olmayı unutmayınız.

Süt dişeri neden bu kadar önemli ?

Birçok veli ne yazık ki süt dişleri değişeceği için nasıl olsa birşey olmayacağını, işe yaramadıklarını ve tedavi edilmesinin gerekli olmadığını hatta çekilmesi gerektiğini düşünür. unutulmamalıdır ki, Bu yanlış fikir sonucu sadece çocuğumuzun beslenmesi bozulmaz, çocuğumuzun özgüveni olumsuz etkilenebilir. Aynı zamanda süt dişleri alttan gelen dişin yerini korur böylece çapraşıklık olması önlenir, erken dönemde süt dişi çekimi sonrası önlem alınmadığı için çapraşıklık olan ve 12 yaş sonrasında ortodontik (tel tedavisi) tedavi uygulanması gereken birçok vaka vardır.


Sağlıklı Dişlere Kavuşmak İçin Hemen Bize Ulaşın!

RANDEVU ALIN!

Logo

1978 senesinden beri diş hekimliği alanında sürekli ve güvenilir tedavi hizmeti veriyoruz. En başından beri hastalarımızla bir aile olduk, güler yüzlü, kaliteli tedavi hizmeti sunmayı biz kendimize ilke edindik.

Son Yazılan Yazılar

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.

Call Now ButtonHemen Bilgi Al