Sabit Protezler » Klinik Yazıcıoğlu


Klinik Yazıcıoğlu

Sabit Protezler


Protez Nedir ?

Eksik ya da mevcut dişlerin yerine, sabit ya da hareketli bir şekilde tutunan, kişinin fonksiyonel ve estetik ihtiyaçlarını karşılayacak, sentetik materyallerden yapılan yapılardır.

Protezler en basit şekliyle sabit ve hareketli protezler olmak üzere  iki gruba ayrılmaktadır. Sabit protezler diş üzerine özel yapıştırıcılar kullanılarak tutunur ve gereklilik doğmadığı sürece çıkartılmazlar, sadece hekim tarafından çıkartılabilirler. Hareketli potezler ise diş dokularına ya da doku üzerine oturan ve hasta tarafından istenildiği zaman çıkartılabilen protezlerdir.

Bir bireye ne tip bir protez uygulanabileceği, kişinin ihtyaçlarına ve beklentilerine bağlı olarak değişir. Diş eksiklikleri, estetik beklentiler, fonksiyonel eksiklikler, hareketli protez kullanamama gibi problemler protez planlamasını etkileyen faktörlerdir.

Sabit protezler kendi içerisinde diş destekli ve implant destekli olmak üzere ikiye ayrılır. tek diş  ya da çok diş eksikliği olan vakalarda diş eksikliğinin sayısına ve lokalizasyonuna bağlı olarak sabit protez uygulanabilir. Diş eksikliğinin çok olduğu vakalarda implantlar ile birlikte sabit protez uygulaması yapılabilir.

Sabit protezlerin üretiminde kullanılan birçok materyal mevcuttur.
•    Geçmişten günümüze geçerliliğini koruyan metal destekli porselen restorasyonlar
•    Zirkonya destekli porselen restorasyonlar
•    Tüm porselen restorasyonlar (Emax, Feldspatik veneer vs…)
•    Kompozit materyaller

Sıkça sorulan sorular ?

1. En estetik materyal hangisidir?
Günümüzde en estetik materyal olarak zirkonya lanse edilmektedir. Bu tamamen yanlış bir tariftir. Düzgün bir planlama, kusursuz bir hazırlık safhası ve kesinlikle çok iyi bir dental teknisyen ile tüm materyaller estetiktir.

2. Hangi materyal daha sağlamdır?
Bir materyalin diğerine göre zayıf olarak yorumlanması ancak yanlış yerde kullanılması sebebi ile yorumlanabilir. Doğru endikasyon altında tüm materyaller sağlamdır.

3. Protezlerin ücretleri neye göre belirlenmektedir?
Diş hekimliğinde fabrikasyon bir üretim şekli olmadığı için, tüm materyaller kişiye özel, tamamen el işi olarak hazırlanır. Protezi bitirecek olan teknisyenin becerisi ve kullandığı malzemeler, hekimin bilgi, yetenek ve tecrübesine bağlı olarak değişmektedir.


Sağlıklı Dişlere Kavuşmak İçin Hemen Bize Ulaşın!

RANDEVU ALIN!

Logo

1978 senesinden beri diş hekimliği alanında sürekli ve güvenilir tedavi hizmeti veriyoruz. En başından beri hastalarımızla bir aile olduk, güler yüzlü, kaliteli tedavi hizmeti sunmayı biz kendimize ilke edindik.

Son Yazılan Yazılar

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.

Call Now ButtonHemen Bilgi Al